JAN SMIT boeken bij Artiest.nu

Offerte aanvragen

Het internationaal bekende zangtalent uit Volendam!

Tarief

Vanaf: € 14.000

Algemene informatie

Dat het dorp Volendam in de loop der jaren veel muzikaal talent heeft voortgebracht is inmiddels een bekend gegeven. Na het enorme succes van BZN, The Cats en Piet Veerman, is de beurt aan Jan Smit. Het nummer ‘Mama’ werd een grote hit en Jan schitterde op toneel. Zijn hartveroverende debuutalbum getiteld ‘Ik zing dit lied voor jou alleen’ waarvan de titelsong op single is uitgebracht, kwam binnen twee weken van niets op 1 binnen in de Rabo Top 40. De populariteit van Jan is inmiddels tot enorme hoogte gestegen, hij scoort hit na hit.

Biografie

Smit zong vier jaar bij het Volendammer jongenskoor ‘De zangertjes van Volendam’ onder leiding van de onderwijzer Evert Beumer. Hij werd op tienjarige leeftijd ontdekt toen de Volendamse band BZN een duet wilde opnemen met jong plaatselijk talent en hun zangeres Carola Smit (voor zover bekend geen familie). Hij werd hiervoor uitgekozen en het nummer Mama werd vervolgens een groot succes. Dit lied kwam te staan op hun Cd ‘A Symphonic Night’. Hij mocht naar aanleiding hiervan een solosingle opnemen, geproduceerd door drie BZN-leden. De single ‘Ik zing dit lied voor jou alleen’ kwam op plaats nummer één binnen in de Nederlandse hitparades. In de twee volgende jaren scoorde de destijds als Jantje Smit aangeduide zanger nog vijf hits, waaronder ‘Pappie, waar blijf je nou’. Deze nummers werden geschreven door de BZN-leden Jan Keizer, Jack Veerman en Jan Tuijp. Al sinds 1999, zet Jan Smit zich naast zijn zang carrière ook in als ambassadeur van SOS-Kinderdorpen. Vanaf 25 maart 2005 was zijn dagelijks leven te volgen in de realitysoap ‘Gewoon Jan Smit’. Dit programma werd later dat jaar bekroond met de Gouden Televizier-Ring. Met Belle Perez presenteerde hij ook voor de TROS het programma TROS Muziekfeest op het Plein. ‘Als de nacht verdwijnt’ is een bewerking van Le soleil van Annie Schilder uit 1990, geschreven door Cees Tol en Thomas Tol. De populariteit van Smit steeg enorm en hij scoorde hit na hit, te beginnen met ‘Laura’, dat de eerste plaats van de Single Top 100 behaalde. Op 8 september 2006 startte een tweede serie ‘Gewoon Jan Smit’. In deze reeks werd meer dan in de eerste reeks aandacht besteed aan de omgeving van de zanger. In 2006 scoorde Smit zijn derde en vierde nummer 1-hit in de Nederlandse hitparades. ‘Als de morgen is gekomen’ stond in september 6 weken op 1 en in december bereikte ook ‘Cupido’ de eerste plaats. Vanaf september 2006 heeft de winkelketen C&A een kledinglijn in zijn assortiment opgenomen, die genoemd is naar Smit. De collectie heet J-style. Smit geeft zijn persoonlijke voorkeur aan, waarna er van dat advies kleding wordt gemaakt. In 2007 ging het succes onverminderd verder met een vijfde nummer 1-hit: ‘Op weg naar geluk’. Vanaf eind september 2007 was Smit weer op televisie met een realitysoap, ‘Jan Smit, de zomer voorbij’. Dit keer in samenwerking met vrienden Nick & Simon en de 3js. In de zomer hadden zij gezamenlijk getourd langs de Spaanse costa’s. In het najaar van 2007 verscheen er een nieuwe single van Smit, ‘Dan volg je haar benen’, waarna hij in 2008 begon met een grote Jan Smit komt naar je toe-tour door Nederland. De single bereikte in november de eerste plaats in de hitlijsten en was voor Smit zijn zesde nummer 1-hit in Nederland. Op de single staat tevens ‘Calypso’, een duet met de Amerikaanse zanger John Denver. Op 14 juli 2008 kwam zijn single ‘Stilte in de storm’ vanuit het niets op de eerste plaats terecht in de Single Top 100. Het was zijn zevende nummer 1-notering. In het najaar van 2008 was hij te zien in een nieuw seizoen van ‘Jan Smit, de zomer voorbij’ en was hij teamcaptain in het programma ‘Te leuk om waar te zijn’. Op 8 november 2008 werd ‘Als je lacht’ zijn 8e nummer 1-hit in Nederland. Waar het in Nederland alleen maar beter lijkt te gaan, loopt het succes in Duitsland juist terug. De reden ligt volgens Smit aan het feit dat men in Duitsland ‘echte schlagers of popmuziek’ wil horen en Smit daar tussenin zit ‘en dat slaat niet aan’. In juli 2009 verscheen er een duet met de Surinaamse zanger Damaru, Mi rowsu (Tuintje in mijn hart) , uitgebracht voor SOS-Kinderdorpen, dat zowel in Suriname als in Nederland de nummer 1-positie bereikte. Op 3 september 2009 presenteerde Jan voor de Tros de eerste aflevering van het programma ‘Ik weet wat jij deed’. Daarnaast begon op 20 september 2009 het 3de seizoen van ‘Jan Smit, de zomer voorbij’, dit keer werd deze serie opgenomen in Italie. In 2010 kwam het nummer ‘Leef’ binnen op de eerste plaats, weer een nummer 1 notering!

Overige informatie

Medio oktober van het jaar 2007 werd bekend gemaakt dat Smit tot eind november zijn stem niet meer mocht gebruiken. Er was een knobbeltje op zijn stembanden geconstateerd. Alle optredens werden tot 29 november afgezegd. Hierdoor miste Smit optredens bij Symphonica in Rosso en de TMF Awards, maar mocht hier wel de prijs voor beste Nederlandse popact ophalen. Vanaf november van dat jaar kon Smit wegens een operatie een half jaar niet meer zingen. Hierdoor werden presentatiewerk voor de TROS en zijn nieuwe album uitgesteld. De Jan Smit komt naar je toe-tour werd ook verschoven. Na acht maanden afwezigheid maakte Jan Smit zijn comeback tijdens het museumpleinconcert op Koninginnedag 2008. Elk nadeel heeft zijn voordeel, dus stortte Jan zich in zijn stemloze periode op het schrijven van liedjes voor zijn nieuwe album, met als voornaamste inspiratiebron zijn liefde voor actrice Yolanthe Cabau van Kasbergen. Die liefde wordt openhartig bezongen in ‘Mi Amor Es Solo Para Ti’, ‘Geen Dag Voorbij’ en ‘Stuur Mij Nog Even’. Voor zijn laatste paar albums schreef Jan veel liedjes met Simon Keizer van Nick & Simon, maar aangezien die nu zelf te druk was met optredens, was Jan vooral op zichzelf aangewezen. Jan: ‘Alleen schrijven is me prima bevallen. Er gebeurde ook zoveel tegelijk. Ik heb geen enkel moment gehad dat ik stuk liep. Ik kan gebeurtenissen goed van me af schrijven, kan het een plekje geven als ik er een liedje over maak. Dan ben ik het kwijt’. De liedjes hebben nog steeds dat volkse karakter waar Jan groot mee is geworden, maar gaan veel meer richting pop dan voorheen. Naast de autobiografische liedjes, heeft Jan zich ook laten inspireren door gebeurtenissen in zijn eigen omgeving, zoals een liefdesbreuk binnen de familie in ‘Liever Alleen’ en ‘Je Naam In De Sterren’, dat over het overlijden van Yolanthes vader gaat. ‘Ik denk dat veel mensen meemaken waar ik over zing. Als zij het ook een plekje kunnen geven door mijn liedje, dan ben ik blij’.

Discografie/Publicaties

Albums:
Ik zing dit lied voor jou alleen (1997)
Kerstmis met Jantje Smit (1997)
Het land van mijn dromen (1998)
Jantje Smit (1999)
2000 (2000)
Zing en lach (2001)
Zonder jou (2002)
Op eigen benen (2003)
Jansmit.com (2005)
Op weg naar geluk (2006)
Stilte in de storm (2008)
Live ’09 – Jan Smit komt naar je toe tour ’08/’09 (2009)
Leef (2010)
Singles:
Mama met BZN (1996)
Ik zing dit lied voor jou alleen (1997)
Pappie, waar blijf je nou? (1997)
Ave Maria (1997)
Het land van mijn dromen (1998)
O sole mio (1998)
Eens zit het leven je weer mee (1999)
Puik idee ballade (1999)
Zing en lach en leef je uit (2001)
Als je iets kan doen (2005)
Vrienden voor het leven (2005)
Boom boom bailando (2005)
Laura (2005)
Kerst voor iedereen (2005)
Hoe kan ik van je dromen? (2006)
Als de morgen is gekomen (2006)
Cupido (2006)
Op weg naar geluk (2007)
Dan volg je haar benen / Calypso (2007)
Stilte in de storm (2008)
Als je lacht (2008)
Je naam in de sterren (2009)
Mi rowsu (Tuintje in mijn hart) (2009)
Leef nu het kan (2010)

Behaalde prijzen

1996: Radio Noordzee Ster in de categorie ‘Beste Nieuwkomer in 1996’.
1997: Radio Noordzee Ster voor de ‘Beste muzikale prestatie in 1997’.
2001: Behalve in Nederland is Smit ook succesvol in Duitsland, Oostenrijk, Italië en Frankrijk. In Duitsland zijn inmiddels tien Duitstalige albums uitgebracht. In 2001 ontving Smit met BZN en zijn producers de exportprijs, als best verkopende Nederlandse act in het buitenland.
2006: Op 15 maart 2006 krijgt hij de Edison Award uitgereikt in de Amsterdamse Melkweg als Beste Zanger Nationaal voor zijn album Jansmit.com.
2007: Gulden Vedel van de Nederlandse Vereniging van Dansleraren. Hij krijgt de prijs voor zijn enorme populariteit bij het dansschoolpubliek.
2010: Leef nu het kan kwam op 6 maart 2010 nieuw binnen op de eerste plaats van de hitlijst. Jan Smit is na de Beatles en Marco Borsato de artiest die het langst op nr.1 heeft gestaan in de geschiedenis van de wekelijkse hitparade (1960-heden).
2013, januari: 3x Anne Awards in België (Capitole in Gent), de prestigieuze muziekprijzen van de gelijknamige Vlaamse muziekzender. Hij ontving de award voor ‘Beste Noorderbuur’, samen met de populaire Vlaamse groep de Romeo’s in de categorie ‘Beste Ambiance Groep’ en, eveneens samen met de Romeo’s, de hoogst haalbare prijs: de Anne Award 2012. Deze kregen zij met hun duet “Zingen, Lachen, Dansen” van Jan Smit’s album “Vrienden”, dat in 2012 in België een grote nummer één hitsingle was.

Bezetting

Jan Smit is te boeken als tape act en is ook te boeken met live band.