NAJIB AMHALI boeken bij Artiest.nu

Offerte aanvragen

Stand-up comedian, acteur en presentator.

Tarief

Op aanvraag

Algemene informatie

“Als Marokkaan kom ik graag bij de mensen thuis,” zo opende Najib Amhali in 1998 het Leids Cabaret Festival, dat hij winnend afsloot. ‘De Marokkaan van de Jordaan’ maakte met harde grappen over zijn afkomst aan een hele generatie theaterbezoekers duidelijk dat vooroordelen en discriminatie ook daar bestreden dient te worden. En wel met het wapen humor, dat hij op ontwapenende manier hanteert. Najib staat vooral bekend om zijn comedy, maar speelde ook in veel films en is regelmatig te zien op televisie. Hij is momenteel bezig met een succesvolle come-back, nadat hij in 2017 wegens verslavingen een hele tour moest afzeggen. Hij speelt in 2019-2019 alweer zijn negende avondvullende cabaretprogramma ‘Waar was ik?’.

Biografie

Najib Amhali (1971) groeide op in Krommenie en is geboren in Nador (Marokko). Hij is een Nederlands cabaretier, die in 1993 de Pall Mall Export Prijs wint met de Comedytrain. In 1994 studeerde hij af aan de Hogeschool voor de Kunsten en speelde hij vele malen de rol van kansloze allochtoon. Toen ze hem bij ‘GTST’ wilde hebben als Turk, zette hij daar een dikke streep onder en maakte hij de overstap naar de stand-up comedy, die hem veel succes opleverde. In 1997 speelde hij mee in de musical ‘Eindeloos’ naast Liesbeth List en Flodder-acteur Coen van Vrijberghe de Coningh. In 1998 won hij zowel de publieks- als de juryprijs van het Leids cabaretfestival. Hij kreeg de bijnaam ‘De Marokkaan uit de Jordaan’. Een jaar later speelde hij naast Hans Teeuwen en Kim van Kooten mee in de film ‘Jezus is een Palestijn’. In 2002 had hij een rol in Theo van Gogh’s televisieserie ‘Najib en Julia’. Hij speelde tevens mee in de multicultikomedie ‘Shouf Shouf Habibi!’ (2004). In 2013 was Najib gastartiest tijdens de concerten van de Toppers in de Amsterdam ArenA. In 2017 stonden Najib en Jandino Asporaat samen met een show in De Kuip in Rotterdam. Ze zijn daarmee de eerste cabaretiers in Nederland die optraden in een voetbalstadion.

Overige informatie

Voor een optreden als cabaretier moet de opdrachtgever zorgen voor een gesloten ruimte (dus geen in- en uitlopend publiek) zodat Najib Amhali (en eventuele collega’s) een bepaalde sfeer kan opbouwen en vasthouden. Het publiek moet de mogelijkheid hebben om te zitten.

Najib Amhali – Freefight – Asielzoekers

Najib Amhali – Zaad testen (I AMhali)

Najib Amhali – Surinaamse Voetbaltrainer

Recensies

“Toen hij bijna 25 jaar geleden als komiek debuteerde, was Najib Amhali de eerste Marokkaan met succes op het cabaretpodium. Hij blonk uit met guitige grappen die evenzeer zijn mede-Marokkanen bespotte als oorspronkelijke Nederlanders. En dat is ook nu nog zijn specialiteit. In deze show legt hij bijvoorbeeld uit wat de Nederlanders allemaal van de Marokkanen hebben geleerd – en hoe profijtelijk de komst van de Marokkanen is geweest voor de Nederlandse werkgelegenheid.
Goed dat hij er weer is.”
– NRC (17 april 2019) 4/5 sterren

“Amhali spaart zichzelf niet, voelt dat hij zijn fans moet uitleggen waarom hij vorig jaar 120 voorstellingen afzegde en wil bovenal (een deel van) zijn gasten raken met verhalen die ze herkennen door hun eigen verslavingsproblematiek. Het zijn rauwe, moedige en ontwapende momenten in een show die door de grote grapdichtheid nooit in een therapiesessie ontaardt. Kijk om je heen en zie het instemmende geknik bij veel bezoekers, merk op dat ze de handen van hun partner stevig vastpakken en weet: het is begrepen.”
– Volkskrant (17 april 2019) 5/5 sterren

Discografie/Publicaties

Cabaret:
– Vol = Vol (1998)
– Vene Vidi Vici (1999)
– Free Fight (2001)
– Most Wanted (2004)
– Zorg dat je er bij komt (2007)
– The Best of Najib Amhali (heropvoering van de beste sketches uit de eerste vijf shows, 2008)
– Alles komt goed (2011)
– I Amhali (2014)
– Najib & Jandino: Live in De Kuip (met Jandino Asporaat, 2017)
– Waar was ik? (2018)

Films:
– Bekentenis van de nacht (1994)
– Walhalla (1995)
– Jezus is een Palestijn (1999)
– De Boekverfilming (1999)
– Baby Blue (2000)
– Shouf Shouf Habibi! (2004)
– Spion van Oranje (2008)
– De President (2011)
– Doodslag (2012)
– Valentino (2013)
– De familie Slim (2017)

Televisie:
– Barst (1990)
– Najib loopt warm (2006)
– Najib wordt wakker (2008)
– The Comedy Factory (2013)
– Bluf (2014)
– Het zijn net mensen (2016)
– Wie ben ik? (2017)
– Little Big Stars (2017)
– The Roast of Johnny de Mol (2018)

Bijzondere optredens en/of gebeurtenissen

Anno 2019 is Najib Amhali weer clean. In 2017 moest hij een tournee van 120 voorstellingen afzeggen, omdat hij door een jarenlange verslaving aan drank, cocaïne en gokken niet langer kon optreden. Maar hij is afgekickt en hij hervat zijn carrière met zijn nieuwe voorstelling ‘Waar was ik?’.

Behaalde prijzen

– Pall Mall Exportprijs met Comedytrain (1993)
– Leids Cabaretfestival publiek- en juryprijs (1998)