JAN JAAP VAN DER WAL boeken bij Artiest.nu

Offerte aanvragen

Deze veelzijdige cabaretier maakt gegarandeerd alle lachspieren los!

Tarief

Op aanvraag

Algemene informatie

BN’er Jan Jaap van der Wal begon zijn carrière bij de Comedy Train. Hij is stand-upcomedian, cabaretier, schrijver en presentator en staat al sinds 1999 met veel succes in de Nederlandse theaters. Hij is ook op radio en tv een graag gehoorde en geziene gast in programma’s als “Dit was het Nieuws” en “Spijkers met Koppen”. Van 2006 tot 2014 was hij artistiek leider van de Comedytrain.
Jan Jaap wil de Nederlandse televisie wakkerder en scherper maken, en daarmee het leven een stuk leuker. Of u hem nu in wilt zetten als stand-up comedian, presentator of dagvoorzitter, Jan Jaap van der Wal zorgt altijd voor een verrassing! Klik hier voor een videofragment.

Biografie

Op 1 november 1979 kwam Jan Jaap van der Wal in Leeuwarden ter wereld. Zijn eerste podiumervaring was de schoolmusical op de lagere school, maar zijn zangoptreden daarin was meteen zijn laatste. Op zijn 14e zag hij Bert Visscher op televisie en toen was hij verkocht. Dat wilde hij ook. Op zijn zeventiende woonde hij, tijdens de introductie voor studenten, een optreden van de Comedytrain bij. Toen was het bekeken met de studie. Hij deed auditie bij de Comedytrain en werd hun jongste lid.
In 2001 begon hij met schrijven voor het programma “Dit was het Nieuws”. In 1999 ging hij voor het eerst de theaters in, samen met Nico van der Knaap en Sander van Opzeeland. In 2000 volgde zijn eerste solovoorstelling, en sindsdien is hij een regelmatige en graag geziene gast in de Nederlandse theaters.
Inmiddels had Jan Jaap de status van BN’er al ruimschoots op zak door diverse televisieoptredens. Zo was hij teamcaptain in “Dit was het Nieuws” en participeerde hij in programma’s als “Triviant” en “Herexamen”. Opde radio is hij te horen als medepresentator van VARA’s “Spijkers met Koppen”, waarvoor hij al actief was als columnist. In 2006 volgde hij Raoul Heertje op als artistiek leider van de Comedytrain, een taak die hij tot 2014 met veel verve uitvoerde.
In 2010 begon Jan Jaap het bedrijf Station CCCP, een televisieproductiehuis wat zich richt op comedyprogramma’s. Het Station wil dat satire en comedy een groter aandeel hebben op de Nederlandse televisie. Want daarmee wordt het leven wakkerder, scherper maar vooral ook een stuk leuker.

Overige informatie

Jan Jaap van der Wal vindt dat Nederlandse komieken tegenwoordig een stuk minder risico nemen. “Als comedian vind ik dat je het gevaar, het risico moet opzoeken. In Nederland gebeurt dat steeds minder”, zegt de cabaretier in het AD. (Bron:Novum).

Naast zijn optredens als cabaretier in de Nederlandse Schouwburgen is Jan Jaap ook heel actief als dagvoorzitter en gespreksleider. Met zijn scherpe en kritische vragen, vaak met gepaste humor in de ondertoon, weet hij het publiek snel aan zich te binden en blijft men tot het eind van de dag geboeid. Jan Jaap gaat daarbij geen onderwerp uit de weg, iets dat het publiek vaak zeer weet te waarderen.

Discografie/Publicaties

Theaterprogramma’s:
– Op Eigen Risico (1999) Met Nico van der Knaap en Sander van Opzeeland
– Gejongleerd (2000)
– Out now (2002)
– Staat (2003)
– BSUR (2005)
– Onderbewust (2007) Oudejaarsconference
– Zonder Band (2008)
– Lekker Hard Lachen Met Oliebollen (2009) Oudejaarsconference
– De Kellner en de Levenden (2010) Met het Rosa Ensemble
– Live (2012)
– Dystopia (2014)
Televisieprogramma’s:
De ochtenden, als columnist
Dit Was Het Nieuws (2001-2010), teamleider
Jan Jaap van der Wal: Over de wereld (2005)
EU-geografie (SchoolTV, 2006), presentatie
Room 101 (2008), presentatie
De Bovenkamer (2009), presentatie
The Daily Show (Nederland) (2011), presentatie
Comedy Live (2011), De week
Panache (2013), presentatie

Behaalde prijzen

2000: genomineerd voor de NPS cultuurprijs.
2000: Internetpublieksprijs.

Referenties

“In Nederland is hij één van de bekendste personen in het medialandschap. Ook zijn comedyparcours gaat niet onopgemerkt voorbij. Jan Jaap van der Wal is van alle markten thuis en daar kan de nieuwe solovoorstelling Dystopia niet in ontbreken.”
Oktober 2014, livecomedy.be